nedjelja, 17. siječnja 2021.

 

Rekli smo ako samo promijenimo stajalište ili osnovnu polaznu tačku gledišta mijenjamo, podrazumijevamo, i sagledavanje inače. Vidiš istim očima to je tačno ali sasvim drugim očima to je sad sasvim drugačije od onoga kako si prethodno vidio svojim očima.

 

Pogled na svijet može biti zbunjući možda zato u početku, jer govorimo i o započinju ili začetku stvari, svih stvari, u suštini, u biti, govorili smo o odvajkada koje nam se učinilo da je od pamtivjeka ali to je, kasnije smo došli do razumnoga zaključka samo, kako sama riječ kaže, dokle naše pamčenje seže u vijeke vijekova.

 

Samo značajno zanima čovjeka tako da nasatvljamo dokučivati koliko zapravo doseže beskrajnost je li do čovjekove beskrajne gluposti ili do prevelikog mudrovanja. 

Vizure su jednako važne, osim za određivanje proporionalnosti prilikom slikanja na platnu ili u umjetnosti vajarstva, recimo, ili dok promatraš prirodu važna je vizura. 

Perspektiva uveliko mijenja smisao života jer samo perspektivno je napredno. A što je napredno je i avangardno. Jer to su progresivne snage koje uvijek donose pozitivan rezultat koji osim koristi donosi i sveopću dobit. 

I ti se mijenjaš na bolje kao mjesec ali vrteći se u krug. Sad si mlađak sad si pun svega.

Zato je važno mijenje tačke gledišta. Jer promjena veseli. Sad si pošao spoznavati sa ove tačke gledišta ali ako bi tako daleko išao utopija je da bi ikad sve spoznao. 

Zato mijenjaš položaj i poziciju tačke iz koje sagledavaš misaonost i refleksiju i projekciju i sad je to sasvim drugačije, sastav i oblik variraju i slika je nova predstava.

 

 

Kako bi se to u narodu reklo, perspektiva je užasno važna.

Prvo zbog toga jer ti od toga važni perspektivnost ali i zato što to mijenja tvar.Ne toliko stvari same po sebi koliko materiju za koju opet kažu da ostaje ista samo mijenja oblik da smo svi bez razlike načinjeni od zvijezda. Neko je, doduše veća Zvijezda nego je Superstar, primjerice Mick Jagger je puno puno veća Zvijezda, štaviše Superstar od Bono Voxa koji, realno, je prosječnoga Galaktičkoga sjaja. Jedino što čuveni glazbeni bend Oasis ima svoj super poznat evergreen Supersonic. 

I inače kosmos da mijenja materiju i animateriju u što ne bih ulazio dok prethodno ne utvrdimo, kako je Volter govorio, šta je šta. Jer koga interesira beznačajno nešto kad je to bezveze. Bezveze je ako nemaš pojma s pojmom.


 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

     Postoji jako mnogo nejasnih stvari, ja znam, koji dolaze iz puke proizvoljnosti, i posljedica su i naše nedovoljne neisplaniranosti po...