subota, 16. siječnja 2021.

 

Mi smo ušli u Novu godinu 2021 i ovom prilikom želim svima zdravlja i veselja i sve što vam srce poželi. Uspjeha, što se kaže i na osobnom i na poslovnom planu. 

Neko je za godinu bliži okruglo 20-toj 30-toj nekoj su stigle 40-te neko je tačno u 50-tim svojim godinama.

Neko je sad već 61 ili šestesjednogodišnjak klimasku, kasnom pubertetu, štobisereklo, koji je započeo još iz 55 i neke. I bit će u svojim najboljim, možda 60-tim sve dok ne napuni 70-tu, nadajmo se vitalan, čio, i pun elana i poletnogq entuzijazma i optimističnosti neke bio. Nadam se da ima dosta i 80-godišnjaka a i da 90-godišnjaka nije mali broj. 

Doživjet će oni i jubularnu 100-tu. To je životni vijek. Životni je to vijek jednoga čovjeka jedne generacije, Neko se i rodio na prijelazu iz 2020 u 2021 kao i treća dekada 21. stoljeća. To je neki novi glinci neko novo godište. 

Ali, odvajakada je prisutno odpamtivjeka. Nezgrapno je reči odpamtivjeka to znači da pamtimo odvajkada ali zapravo ne možemo to reči, to je uzrečica nema naučnoga uporišta u terminu oduvijek. Nesumljivo, u samom početku nečeg tu ima. U samom početku nešto je bilo.

 Ali, šta je nešto a šta nije ništa ili čak nizašta. Sve u svemu, pred nama je pitanje: „Šta je šta?“ 

 

 Šta je šta, dakle? Sve je u svemu, nesumljivo, sve u svemu u početku bijaše logos, i u logosa bijaše sve. I riječ koju sad predstavljam i evo sam započeo jer tako izgleda počinje. 

Jednom rječju: kroz svoje djelo FILOZOFIKUM  pokušat ćemo sagledati kroz svjetlo istine, i samo ISTINE,  jer je i svjetlost bila u početku. A odvajkada je vječno prisutno, a to smo utvrdili.

U početku je nešto jer možda je bilo ništa. Osim onoga odvajka koje je, kako smo rekli, oduvijek tu i neosporno je. Iz ništa možda je nastalo nešto ali šta, i, na kraju krajeva, čak i ako je beskraj beskraja šta je šta, sve u svemu. 

Nešto je danas, nešto je koliko juče, nešto je sutra. Nešto je ovdje nešto je tamo nešto je tamo-vamo. Nešto nije bilo osim ako nije u oduvijek kao njegov sastavni dio. Sastavni dio je nastavak tako da u ovim razgovorima prelazimo na slijedeći misaoni level.


Nema komentara:

Objavi komentar

     Postoji jako mnogo nejasnih stvari, ja znam, koji dolaze iz puke proizvoljnosti, i posljedica su i naše nedovoljne neisplaniranosti po...